Onlangs gaf ik een workshop aan een groep mensen met wie ik bijna twee jaar heb opgetrokken. De workshop was een afronding van een tweejarige opleiding. In deze opleiding leerden we elkaar goed kennen en ontdekten we samen het contextuele gedachtegoed. Een benaderingswijze waar gedrag en interactie worden onderzocht vanuit een intergenerationeel perspectief. Daarbij kun je vragen stellen als: Wat heb jij van je ouders meegekregen? Wat had je willen krijgen? En wat had je liever bij ze laten liggen? Vragen die kunnen doorwerken in je handelen van vandaag en morgen.
In de workshop die ik gaf, werkten de deelnemers met playmobil. ‘Zet je gezin van herkomst neer en laat je door een van de anderen bevragen.’ Het was bijzonder om te zien wat er gebeurde. Interactie en relaties werden op deze manier letterlijk zichtbaar. Hoe eenvoudig materiaal kan helpen om in dialoog te komen…
Daar gaat het om: In de dialoog kun je elkaar ontmoeten. Zonder oordeel en vooral nieuwsgierig. Wat beweegt jou, wat houdt jou bezig? Dialoog is iets van je binnenwereld zichtbaar maken aan de ander. En daardoor kan de ander je wellicht beter begrijpen en je daardoor (als dat nodig is) helpen. Wil jij bij jezelf naar binnen en onderzoeken wat er werkelijk speelt? Zou je wel eens willen onderzoeken op welke manier jouw ouders een rol spelen in jouw handelen van vandaag? Ik ga graag de dialoog met je aan. Het liefst stap ik met je op de fiets. En wil je toch een keer met playmobil aan de slag? Laat maar weten…