Fietser met op de achtergrond een weiland

Grenzen aangeven

Een tijdje geleden had ik een afspraak met een jongere. Ik had al een paar gesprekken met hem gehad en samen fietsten we deze keer een ‘rondje Prattenburg’. De zon scheen, het was lekker fris buiten en de natuur was prachtig. Al pratend kwamen we langs het Egelmeer. We waren in gesprek over het aangeven van grenzen en hoe de jongere anderen kon vragen hem daar bij te helpen.

We fietsten richting de Heuvelrug, de weg loopt daar licht omhoog. Het was me al opgevallen dat de jongere met een wat te zware versnelling fietste. Opeens vroeg hij aan me: wil je wat zachter fietsen? Uiteraard hield ik wat in. Een gesprek voeren terwijl je buiten adem raakt is niet fijn. En zo diende zich een mooi voorbeeld aan hoe de jongere zijn grens aangaf. Dit voelt niet goed, ik spreek me hier over uit. Ik kon hem hier op wijzen en een compliment maken. Daar was de jongere blij mee. Ik bedacht dat dit moment zich niet had aangediend als we allebei stil op een stoel hadden gezeten. Door naar buiten te gaan ontstaat er letterlijk meer ruimte voor een gesprek en kan ook de rest van je lijf ‘meedoen’. En juist doordat hij merkte dat het voor hem te hard ging was er een mooi leermoment voor hem en ook voor mij. Hij kon in een hele veilige setting zijn grens aangeven en ik realiseerde me opnieuw dat de de ander het tempo bepaalt. Niet alleen in zijn ontwikkeling, maar ook letterlijk op de fiets. Alleen zo konden we samen verder. Terwijl we, in een lager tempo en in een lagere versnelling, verder fietsten, spraken we hier nog even verder over door. Ik moedigde de jongere aan te oefenen met grenzen aangeven en sprak vertrouwen in hem uit. Het hoeft niet snel te gaan. In een lagere versnelling lukt het ook en is het vaak ook makkelijker… Op mijn slotvraag ‘Wat ga je nu doen?’ antwoordde hij: ‘Ik ga duidelijk zijn als ik iets niet leuk vindt en dan zeggen: ‘Wil je hier mee stoppen?’ Ik kijk uit naar onze volgende ontmoeting en ben benieuwd naar zijn verhaal.

Ben jij ook niet echt een stilzitter en ben je op zoek naar verandering? Wil je bij jezelf dingen onderzoeken maar zie je coaching op een stoel niet zo zitten? Neem dan contact met me op. Ik ga graag met je op pad!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *